EAZY AOV

Vaak gestelde vragen

Wellicht kunnen we hier niet alle vragen beantwoorden die zich bij jou gevormd hebben.

Wat we gedaan hebben is dat we de meest gestelde vragen hieronder beantwoord hebben. Dat geeft voor veel geïnteresseerden vast de gewenste verduidelijking. 

Toch nog specifieke vragen? 

Laten we dan in een persoonlijk gesprek opzoek gaan naar de antwoorden.

Je bent welkom! 

Algemene vragen

Wat is EAZY AOV precies?

EAZY AOV is een slimme crowdsurance en betaalbaar AOV alternatief voor alle ondernemers.
Samen regelen wij op een moderne, betrouwbare en heldere manier een inkomen tijdens ziekte.

Zeker, duidelijk en betaalbaar!

Bij EAZY AOV is iedere ondernemer welkom. Wij doen niet aan uitsluitingen op basis van leeftijd en/of medisch verleden.

Wat zijn de voordelen van EAZY AOV

Het belangrijkste is natuurlijk dat je als lid altijd zeker bent van een inkomen bij ziekte. En dan nog een paar voordelen: we kennen geen uitsluitingen, het is betaalbaar, lid worden kan online, makkelijk en snel, iedere (startende) ondernemer kan lid worden, samenwerking met onafhankelijke arbodienst, wij helpen elkaar!

Wat is arbeidsongeschiktheid?

EAZY AOV hanteert formeel de volgende definitie van arbeidsongeschiktheid: “je eigen beroep / werkzaamheden in jouw onderneming niet kunnen uitvoeren door toedoen van een herkenbaar en benoembaar ziektebeeld.” (Zie ook het reglement, artikel 1.7).

Ziekte/arbeidsongeschiktheid als gevolg van zwangerschap of bevalling vallen hier ook onder.

Wanneer ontvang ik de schenkingen?

Nadat je eigen risicoperiode van 2 maanden is verstreken ontvang je op de laatste dag van iedere maand schenkingen tot je weer helemaal beter bent of de maximale schenkduur van 24 maanden (per arbeidsongeschiktheidsgeval) is verstreken.

Kan ik EAZY AOV combineren met een AOV?

Al is het nog niet helemaal duidelijk hoe de verplichte AOV voor ZZPérs eruit gaat zien, verwachten wij dat dit kan. Door je AOV (de verzekering) te combineren met EAZY AOV (de voorziening) kan je veel geld besparen. De AOV-premie zal lager uitvallen terwijl de voorziening maximaal de eerste 2 jaar afdekt met de schenkingen.

EAZY AOV biedt een inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid voor een periode van maximaal 2 jaar. Als je dus je eigen risico voor de verplichte AOV op 3 jaar instelt, scheelt dat behoorlijk wat premie. Bij EAZY AOV bepaal je zelf welk inkomen je wilt hebben. De eerste twee jaar heb je dus gegarandeerd het inkomen dat je nodig hebt. Wij schatten in dat dit een goed werkende combinatie is.

 

Vragen over het inschrijven

Hoe kan ik meedoen?

In 4 stappen kun je meedoen met EAZY AOV. Door het van te voren allemaal goed te regelen kom je niet voor verrassingen te staan mocht je arbeidsongeschikt raken!

Voor wie is EAZY AOV?

EAZY AOV is er voor iedere ondernemer. Ook startende ondernemers en oudere ondernemers zijn welkom. Er is geen medische keuring nodig, want SamSamkring kent geen uitsluitingen. Er is één voorwaarde: op het moment dat je lid wordt, ben je niet arbeidsongeschikt (of weet je dat je binnenkort een tijdje niet kunt werken bijvoorbeeld vanwege een operatie).

Waarom krijg ik een factuur voor de inschrijfkosten?

Voor het verwerken van je inschrijving maken wij kosten.

Via de inschrijfkosten worden deze met de belanghebbende verrekend. Uiteraard ontvang je hiervoor een factuur.

Hoe hoog zijn de inschrijfkosten?

De inschrijfkosten zijn € 123,97 (excl. 21% BTW). Je ontvangt een factuur voor jouw inschrijving als lid van EAZY AOV. Die kun je heel eenvoudig met iDeal betalen. Als je deze factuur betaald hebt, ben je lid van EAZY AOV en ben je zeker van inkomsten tijdens ziekte.

Accepteert mijn hypotheekverstrekker EAZY AOV als een AOV verzekering?

Daar kunnen wij geen eenduidig antwoord op geven.

In eerste instantie is een AOV (verzekering) niet altijd een verplichting voor het afsluiten van een hypotheek. Het is echter wel zo dat elke geldverstrekker zijn eigen voorwaarden en eisen kan/mag stellen. In theorie kan het dus zijn dat een betreffende geldgever een AOV verzekering als aanvullende eis stelt. Of de geldgever EAZY AOV als voorziening dan als volwaardig alternatief ziet, kunnen wij niet inschatten.

 

Word ik altijd geaccepteerd?

Iedere ondernemer kan meedoen. Ook startende ondernemers en oudere ondernemers zijn welkom. Er is geen medische keuring nodig, want EAZY AOV kent geen uitsluitingen.

Er zijn twee voorwaarden:

  • Op het moment dat je lid wordt, ben je niet arbeidsongeschikt en is er ook geen arbeidsongeschiktheid aanstaande, bijvoorbeeld door een geplande operatie.
  • Op moment dat je lid wordt, ben je niet gediagnosticeerd voor welke aandoening dan ook welke arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken in de (nabije) toekomst.
Wanneer mag ik niet meedoen?

Iedere ondernemer kan meedoen. Ook startende ondernemers en oudere ondernemers zijn welkom. Er is geen medische keuring nodig, want EAZY AOV kent geen uitsluitingen.

Er zijn twee voorwaarden:

  • Op het moment dat je lid wordt, ben je niet arbeidsongeschikt en is er ook geen arbeidsongeschiktheid aanstaande, bijvoorbeeld door een geplande operatie.
  • Op moment dat je lid wordt, ben je niet gediagnosticeerd voor welke aandoening dan ook welke arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken in de (nabije) toekomst.
Is er een toelatingsprocedure?

Ja, zo stemmen we vooraf je gewenste inkomen met je af zodat je zeker weet dat je aan het inkomenscriterium voldoet en niet voor verrassingen komt te staan als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt als je ziek wordt maximaal 80% van je inkomen uit onderneming ontvangen.

Is er een regelement en waar kan ik dat inzien?

Ja, dat is er zeker. Goed dat je je op de hoogte wilt stellen van onze afspraken! Het document staat hier op de website.

Vragen bunq rekening

Waarom moet ik een bunq rekening gebruiken?

Je hebt een bunq rekening nodig omdat de bunq-bank de enige Nederlandse bank is waarbij je een andere persoon eenvoudig online kunt machtigen om geld over te maken van je rekening. Dat is nodig zodat de penningmeester de schenkingen aan zieken en de contributie kan overschrijven. Zo hoef je zelf niets te doen en weten we zeker dat de deelnemers die arbeidsongeschikt zijn altijd hun geld op tijd krijgen (laatste dag van de maand).

Hoe vraag ik een bunq rekening aan?

Na het inschrijfgesprek sturen wij jou een e-mail met de handleing hoe je een bunq-rekening kan aanvragen.

bunq – dagelijks limiet / daglimiet instellen

Wij geven het advies om een limiet in te stellen t.a.v. de hoeveelheid geld die per dag van je rekening kan worden ofgehaald. Dat is 150% van je “spaarbedrag”. Dit kan je in de bunq app aanpassen. Ga naar je rekening (via het rechthoekje met je rekening in het Home scherm) en tik rechtsboven op het tandwieltje. ga naar “Dagelijks limiet” en pas daar de waarde aan. Het bedrag dat je daar dient in te stellen staat in de e-mail die je hebt gekregen.

 

bunq – abonnement aanpassen

Voor onze schenkkring kan je van het goedkoopste abonnement van bunq gebruik maken, “Easy Bank”.

  • Om over te stappen mag je maar 1 rekeningnummer in gebruik hebben.
  • Als je een extra rekening hebt kan je die opheffen (Home – op rekening tikken – rechtsboven tandwieltje – onderaan rekening opheffen).
    • Let wel, dit mag niet de rekening zijn waarmee je de bunq facturen betaald (Controleren/aanpassen via Profiel – rechtsboven tandwieltje – Mijn Plan – Gewenste Facturatie rekening)
  • Abonnement aanpassen via Profiel – tandwieltje rechtsboven – Mijn Plan – Plan aanpassen
Wat is je buffer?

Door maandelijks te sparen bouw je een potje/ buffer op. Dit is een reservering voor schenkingen als er onverwacht heel veel leden arbeidsongeschikt zijn. Zo bieden we de zekerheid dat een lid dat ziek is altijd inkomen heeft. Ook als er in een periode onverwacht meer dan 4,5% zieken zijn.

Het is niet nodig om te blijven sparen als alle spaarpotjes goed gevuld zijn. Wij bewaken het saldo op jouw bunq-rekening. Als er op jouw rekening een bedrag staat van meer dan 12 x jouw spaarbedrag, kan de penningmeester automatisch het teveel maandelijks naar een rekening naar keuze storten. Je mag het geld ook gewoon laten staan en doorsparen op de rekening, dit kun je instellen in de EAZY AOV portal.

Wanneer krijg ik mijn jaaroverzicht?

Je ontvangt van je deelname geen jaaroverzicht, we zijn geen verzekeraar en je hoeft niets op te geven aan de belastingen. De kosten zijn ook niet aftrekbaar (helaas). Je krijgt van de bunq bank uiteraard wel een jaaroverzicht dat je kunt gebruiken voor je belastingaangifte.

Belastingen

Kan ik schenkingen aan zieke deelnemers aftrekken van de belasting?

Nee, de schenkingen zijn niet aftrekbaar van de belasting. Het principe van een schenkkring is dat wij in Nederland als privé personen belastingvrij mogen schenken.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

Krijg ik netto geld of moet ik belasting betalen?

Het geld dat je je ontvangt zijn schenkingen en netto bedragen. Je hoeft er geen belasting over te betalen. Omdat je van heel veel verschillende mensen een schenking ontvangt, blijft het totale bedrag dat iemand aan jou schenkt altijd lager dan datgene wat je in Nederland belastingvrij aan iemand mag schenken.

De belastingdienst wil meer weten over het geld dat ik heb ontvangen, wat nu?

In Nederland mag je jaarlijks van één persoon een bedrag aan schenkingen ontvangen. Dat bedrag is voor 2021 vastgesteld op € 3244. Omdat je van alle deelnemers een klein bedragje ontvangt; wordt het nooit meer van € 3244,- van één persoon. Bij vragen van de Belastingdienst kun je met je bankafschriften aantonen dat de schenkingen van individuele schenkers afkomstig zijn en het maximale belastingvrije schenkbedrag niet overstijgen.

Moet ik belasting betalen over schenking die ik doe aan zieke deelnemers?

Nee, je hoeft geen belasting te betalen over schenkingen die je doet. En degene die de schenkingen ontvangt ook niet. De bedragen die worden geschonken blijven onder het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag schenken.

Als je als zieke deelnemer schenkingen ontvangt, zijn dat ook netto bedragen. Dat is anders dan bij een verzekering waarbij je over je uitkering wél belasting betaalt.

Wanneer krijg ik mijn jaaroverzicht?

Je ontvangt van je deelname geen jaaroverzicht, we zijn geen verzekeraar en je hoeft niets op te geven aan de belastingen. De kosten zijn ook niet aftrekbaar (helaas). Je krijgt van de bunq bank uiteraard wel een jaaroverzicht dat je kunt gebruiken voor je belastingaangifte.

Kan ik de (maandelijkse) servicekosten aftrekken van de belastingen?

Ja, de servicekosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting en mag je ze ook zakelijk verrekenen.

Dit maakt EAZY AOV anders dan andere alternatieve AOV diensten waar de maandelijkse kosten niet aftrekbaar zijn.

Moet ik belasting betalen over het geld dat ik ontvang als ik arbeidsongeschikt ben?

Nee, dat hoeft niet, de schenkingen zijn netto bedragen. In Nederland mag je jaarlijks duizenden euros van één persoon aan schenkingen ontvangen, zonder dat je belasting hoeft te betalen. Dat bedrag is voor 2021 vastgesteld op € 3244. Bij vragen van de Belastingdienst over je dit inkomen kun je met je bankafschriften aantonen dat de schenkingen van individuele schenkers afkomstig zijn en het maximale belastingvrije schenkbedrag niet overstijgen.

FAQ